Nomadcamp.eu 2010 - A környék története
Magyar English Deutsch Romanian
A környék története Látnivalók Panorámakép Térkép

Vármező Nomadcamp
(Vármező - Maros megye)


Vármező (románul Câmpu Cetăţii, németül Burgfeld) falu Romániában Maros megyében. Nyárádremetéhez tartozik közigazgatásilag.
Marosvásárhelytől 38 km-re északkeletre a Kisnyárád (vagy Kiság) és a Nagynyárád (Nagyág, vagy Vármezőpataka) összefolyásánál fekszik. Nevét a felette magasodó Várhegyen állt egykori várról kapta.

A Várhegy alatt a 18. század elején br. Bornemissza József állíttatott kápolnát amely 1817-ben még állott, de Orbán Balázs már csak romjait látta. 1910-ben még nem volt lakossága. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott. 1992-ben 470 lakosából 458 magyar és 12 román volt.

Aki erdélyi utazásai során már járt Vármező falucskában, tudja mit fednek a fenti szavak. A hely valóban a természet és az ember szövetségének gyümölcse, és ugyanakkor olyan jellegzetes erdélyi értékek őrzője, mint a vendégszeretet és a hagyományok tisztelete.

A falu és környéke kedvelt célpont azok számára, akik szeretnek barangolni a természetben, és napnyugtával szívesen idézik fel élményeiket egy ízletes fás kemencében sült nomád ételek, és ételkülönlegességek mellett.

Azok sem fognak csalódni, akik a népi kultúra, a hagyományok vagy akár népi mesterségek iránt érdeklődnek. Ha pedig fel szeretne frissülni, Szováta sós tavai csupán 15 kilóméterre fekszenek.

Kényelméről az igényesen kialakított jurták, szálláshelyek gondoskodnak, melyektől barátként és sok emlékkel gazdagabban távozik.

Legyen Ön is részese ennek az ajándéknak. Vármező várja!

 


Partnerünk:

Nomád Utak